12.04.2009 13:57

Kuntaliitto älyllisesti epärehellinen

Written by Kalle Könkkölä
Rate this item
(1 vote)

Olen todella hämmästynyt Kuntaliiton edustajien käyttäytymiseen ja älylliseen epärehellisyyteen. Uutta vammaispalvelulakia on valmisteltu todella huolella jo vuosia. Kuntaliitto on voinut vaikuttaa sen valmisteluun joka vaiheessa. Itse olen istunut samoissa kokouksissa useita kertoja mm valtakunnallisessa vammaisneuvostossa.

Nyt Kuntalehden pääkirjoitus jatkaa Kuntaliiton asiatonta vammaispalvelulain vastustamista. Sinänsä huoli kuntien taloudesta on paikallaan. Olisin itsekin toivonut, että henkilökohtainen apu olisi siirretty valtion kustannettavaksi nykyistä suuremmassa määrin.

Kuntalehden laskelmissa on kuitenkin muutama perustavaa laatua oleva virhe.

Ensiksi sekoitetaan brutto- ja nettomenot.

Suurin osa tulevan subjektiivisen oikeuden piiriin tulevista vaikeavammaisista saa jo nyt erilaisia palveluja ja tukitoimia. Tällä hetkellä vaikeavammaisten ihmisten avustajien palkkaan käytetään rahaa 50-100 miljoonaa euroa. Myös kotipalvelun vaikeavammaisille tarkoitettuihin palveluihin käytetyt rahamäärät ovat merkittäviä. Nyt kuntaliitto puhuu asiasta, kuin se olisi aivan uusi ja ihan kuin vaikeavammaiset ilmestyisivät tyhjästä syksyllä kun laki astuu voimaan.

Toinen virhe on se, että verrataan kustannuksia eri laskelmista, mutta ei haluta huomata laskemisperusteiden eroja. Olen itse arvioinut kerran ? summaksi noin 400 milj euroa ja siinä oli laskettu vain bruttokustannukset, tämä jopa sanotaan artikkelista mutta pääkirjoituksen kirjoittaja ei sitä jaksanut lukea. Toinen ero on se, että siinä arvioitiin jos kaikki vaikeavammaiset saisivat kaiken sen avun mitä tarvitsevat voidakseen elää täysin vapaasti. Uusi laki rajaa avun vain välttämättömään ja jättää laitoksissa asuvat ulkopuolella samoin kuin ne vammaiset jotka eivät pysty määrittelemään apuaan

Luulen, että kuntaliittoa on näyttänyt ennen kaikkea ärsyttävän se, että vammaisjärjestöt ovat voineet osallistua keskusteluun. Aikaisemmin Kuntaliitto toimi salaisissa kabineteissa ja saneli päätöksen vammaisia kansalaisia kuulematta.

Tästä osallistumismahdollisuudesta muuten kiitos muun muassa ministeri Paula Risikolle.

Haluan myös muistuttaa, että vammaiset ihmiset ovat yhtälailla kuntalaisia kuin muutkin kansalaiset. Kuntaliitto on kautta vuosikymmenien toiminut lähes aina vammaisten kuntalaisten toiveiden vastaisesti. Muistettakoon mm kotikuntalaki, joka on edelleen ihmisoikeussopimusten vastainen vain siksi että Kuntaliitto on sen muuttamista niin voimakkaasti vastustanut.

Kalle Könkkölä

Last modified on 17.09.2010 14:50
Kalle Könkkölä

Kalle Könkkölä

E-mail: Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen

1 Comment

  • Comment Link asd 15.04.2010 10:22 posted by asd

    testi

    Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen

Add comment