11.04.2009 13:55

Taas yksi on joukosta poissa!

Written by Kalle Könkkölä
Rate this item
(0 votes)

Oikeusministeriö on asettanut toimikunnan selvittämään, kuinka EU:n yhdenvertaisuusdirektiiviä tulee Suomessa soveltaa ja mitä lainsäädännöllisiä muutoksia se edellyttää. Samassa yhteydessä on tarkoitus ratkaista, kuinka uuden YK:n hyväksymän vammaisten ihmisoikeussopimuksen seuranta ja valvonta Suomessa järjestetään.

Tilanne on outo , koska toimikunnassa on edustettuna moniin eri vähemmistöihin liittyvää asiantuntemusta, mutta vammaisten ihmisten edustajaa ei ainuttakaan. Työmarkkinajärjestöt ovat sen sijaan paikalla hyvin edustettuna.

On syytä muistaa, että kun nykyistä yhdenvertaislakia säädettiin niin työmarkkinajärjestöt estivät vammaisten ihmisten samanlaisen kohtelun muiden kanssa.

Muistan itse olleeni kuultavana eduskunnassa eräässä valiokunnassa. Kaikki asiantuntijat sanoivat, että vammaisvähemmistöä kohdellaan huonommin kuin muita vähemmistöjä tässä laissa. Työmarkkinajärjestöt sen sijaan sanoivat, että vammaiset ihmiset eivät ole rinnastettavissa esimerkiksi etnisiin vähemmistöihin.

Vammaisten ihmisten ihmisoikeuksien valvonnan järjestämistä ei saisi jättää kolmikannan varaan. Oikeusministeri Tuija Brax voisi korjata asian mitä pikimmin.

Kalle Könkkölä

Vammaisten ihmisoikeusjärjestö Kynnys ry:n toiminnanjohtaja

Last modified on 17.09.2010 15:01
Kalle Könkkölä

Kalle Könkkölä

E-mail: Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen

Add comment