05.10.2008 13:39

Lokakuun 5. päivä

Written by Kalle Könkkölä
Rate this item
(0 votes)

Laki taitaa tulla alkavalla viikolla

Viimeiset viikot ennen kunnallisvaaleja alkavat. Työ vie niin paljon aikaa, ettei koko aikaista kampanjointia voi kuvitellakaan. Enkä oikeastaan tee mieli, koska poliittinen toiminta on vain pieni osa elämääni. Maailmassa on niin paljon mielenkiintoisia asioita.

Vammaispalvelulain muutos henkilökohtaisen avun kohdalta annettaneen eduskunnalle tällä viikolla. 20 vuotta työtä saa tietyn välietapin. Henkilökohtainen apu tuli lainsäädäntöön vuonna 87.

Viime kamppailu alkoi kaksi vuotta sitten avustajakapinalla. Eduskunnan eteen kerääntyi parisataa vammaista ihmistä kavereineen osoittamaan mieltään. Kapinan jälkeen Eduskunta kyllä heräsi  ja saimme melkein enemmistön äänestämään avustajien saamiseksi subjektiiviseksi oikeudeksi.

Eduskunta vaalien jälkeen saimme hallitusohjelmaan lauseen avustaja asian asteettaisesta kehittämisestä. Uusi ministeri Paula Risikko oli oppositiossa tukenut voimakkaasti avustaja-asiaa, nyt ministerinä hän kutsui Vammaisfoorumin palaveriin missä käytiin asioita läpi ja avustaja asia nousi ykköseksi. Samaan aikaan joukko vammaisaktivisteja käynnisti Apua-työryhmän,  jonka tavoite oli ja on ajaa avustajalakia.

Apua ryhmä organisoi viime itsenäisyyspäivänä 2007 mielenosoituksen Senaatintorille, jossa hilaa vaadittiin Matti Vanhaselta toimia asian eteenpäin viemiseksi. Samana päivänä oli hesarissa koko sivun vetomuus Vanhaselle.

Apua-ryhmä laajeni ja oli avoin kaikille vammaisjärjestöille , aktiivisesti mukana on ollut 16 järjestöä. Käynnistimme tiukan lobbaus kierroksen ja tapasimme keskeiset ministerit, eduskuntaryhmien johtajat, tärkeimmät virkamiehet jne. Näissä tilanteissa kerrottiin mistä on kysymys ja mitä avustajat merkitsevät vammaisille ihmisille.

Saman aikaisesti tapaamiset ministeri Risikon kanssa jatkuivat erilaisten virkamiesryhmien ollessa mukana. Kävimme läpi miten lakia voisi muuttaa, mikä on vammaisille keskeistä ja mitkä asiat voidaan siirtää myöhemmäksi. Tämän prosessin aikana mm subjektiivinen oikeus tuli henkilökohtaiseen apuun eikä vain avustajiin. Apua-ryhmä jatkoi yhteisten näkemysten ja strategian etsimistä omissa kokouksissaan ja pienois seminaareissa.

Merkittävää lopputuloksen kannalta oli se, että löytyi yhteinen näkemys mitä haluamme, mikä on tärkeintä ja mistä joustamme ja mistä emme. Yhteinen ääni teki Vammaisfoorumista vahvan. Saman aikaisesti toisaalla assistentti.info jatkoi verkostoitumista ja Heta ry:n ja Kynnyksen/assistentti.infon yhteinen Sentteri hanke kehitti mallia tulevaisuuteen. Malliin viitataan lain perusteluissa.

Jostain syystä Kuntaliitto heräsi vasta elokuussa vastustamaan uutta lakia. Ensimmäinen väite oli että asia oli heiltä salattu vaikka Kuntaliiton ihminen oli istunut Valtakunnallisen vammaisneuvoston kokouksessa ja kuullut n kerran kuussa raportin missä mennään. Ehkä Kuntaliitto ajatteli, että aikaisemmatkaan ministerit eivät ole saaneet mitään aikaan niin ei Risikkokaan.

Toinen väite Kuntaliitolla oli, että homma maksaa aivan kauheasti .  Ensin he sanoivat pohjautuen Helsingin laskelmiin, että uudistus maksaa 200 miljoon ja lopulta 300miljoona. Lain piiriin tulisi heidän mukaansa 15000 vammaista.

Vammaisjärjestöt reagoivat laskelmiin ja pitivät niitä pahasti liioiteltuna. Tällä hetkellä avustajajärjestelmään menee n 50 milj e ja palvelun käyttäjiä on n 5000. Miten käyttäjä määrä voisi kolminkertaistua ja menot kuusinkertaistua? Olen kerran laskenut jos kaikki vammaiset saisivat kaiken minkä haluaisivat, niin menot voisivat olla 400 milj. Olin laskelmissa kyllä kertonut miten ne oli tehty. Mutta tämäkin luku vedettiin pöydälle.

Avustajan käyttäminen on hidas prosessi.  Kaikki vammaiset eivät ryntää hakemaan avustajaa jos laki muuttuu. Toisaalta täytyy laskea myös mitä säästyy. Tämän Kuntaliitto unohti täysin. Jos joku jättää laitoksen, niin laitoshoito ei enää maksa. Jos joku saa kotiapua niin kun hänellä avustaja niin kotiapu ei enää maksa. Kuntaliitto oli unohtanut, että vammaisperheisiin tehdään vuosittain n miljoona kotikäyntiä hintaa 42e, eli yhteensä 42 miljoona euroa.

Lopulta kukaan meistä ei voi tietää mitä kustannuksia uusi laki tuo tulleessaan ja missä aikataulussa. Oma arvaukseni on, että kuntaliitto on kustannuksissa oikeassa n 10-15 vuoden päästä, mutta samalla myös säästyy muita kustannuksia. Totta kai kun vammaiset saavat apua ei se ilmaista ole. Kuitenkin kuntien kokonaistaloudessa summa on marginaalinen.

Vammaisten ihmisten elämän kannalta tuleva uudistus ei ole marginaalinen vaan pienen, hitaan vallankumouksen kaltainen. Vammaiset pääsevät sängystä ulos, pääsevät ovesta ulos, saavat käydä vessassa, voivat osallistua aivan erilailla kuin aiemmin.

Toki laki ei ole täydellinen, kunnille jää liikaa sananvaltaa siinä kuinka apu järjestetään. Tämä voi olla yksi riidan aihe. Toinen on kysymys siitä, mikä on välttämätöntä.

Mutta  tänään ei kannata tuota murehtia vaan iloita siitä että laki lähtee eduskuntaan perjantaina. Täytyy vielä pitää huoli ettei Kuntaliito torpedoi lakia siellä. Täytyy muistaa, että Kuntaliitto esti 90 luvulla yhden perusoikeuden, asuinkunnan vapaan valinnan vammaisilta kotikuntalain uudistuksen yhteydessä.

Last modified on 17.09.2010 15:06
Kalle Könkkölä

Kalle Könkkölä

E-mail: Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen

Add comment