14.09.2008 13:36

Vammaisvapaita alueita ?

Written by Kalle Könkkölä
Rate this item
(0 votes)

Tein keväällä 2008 Helsingin valtuustossa aloitteen jossa ehdotetaan selvitettäväksi kuinka kaavoitus vaikuttaa esteettömään rakentamiseen. Kaupunkisuunnittelu virasto tyrmää omassa lausunnossaan ehdotukseni. Kaupunki on kuitenkin teettänyt konsulttityönä arkkitehtitoimistolla selvityksen samasta teemasta.

 

Selvityksessä on paljon hyviä havaintoja ja ajatuksia, jotka vammaisilla sinänsä ovat olleet tiedossa. Selvitykseen on otettu ihan oikea asiallinen liturgia kuinka tärkeätä esteettömyys on. Tämän jälkeen paljastuu sitten selvityksen todelliset kasvot. Esteettömyyden ihmisoikeusluonne ei ole kirkastanut tekijöille lainkaan. Raportti keskittyy siihen kuinka esteettömyysvaatimuksista voitaisiin liueta ja jatkaa esteellistä rakentamista. Raportissa on myös perusteellisia väärinkäsityksiä kuten se, että tasoerot ovat näkövammaisille hyvä asia.

Raportin johtopäätösten huippu on ehdotus esteettömyys vaatimuksista vapaat paikalliset alueet. Tämä järkyttävä ehdotus kaupunkien jakamisesta vammaisille sopiviin ja vammaisvapaisiin alueisiin on tehty ilmeisesti hyvässä uskossa.

Tarvitsemme tutkimusta kaavoituksen kehittämisestä niin ettei esteetön rakentaminen olisi niin vaikeata. Ongelmia tulee siitä kun asuinkerrostalo kaavoitetaan aivan jalkakäytävän reunaan ja ensimmäinen asuinkerros 70 cm korkealla jalkakäytävästä. Yleinen ratkaisu on, että esteetön sisäänkäynti on pihan puolelta. Näin huonosti liikkuvat joutuvat kiertämään talon ympäri päästäkseen sisään. Asia voitaisiin hoitaa siten esimerkiksi, että talon hissi olisi läpikulkuhissi ja sijoitettaisiin siten, että sitä kautta pääsisi sekä porrashuoneeseen että kerroksiin.

Tämä ongelma tulee Helsinkiin uusien ns. town housien mukana. Hieno ajatus mutta seurauksena ympäristö, jossa huonosti liikkuvat ovat liemessä. Kummallinen asia raportissa oli myös se, että keskeiset asumisviihtymiseen vaikuttavat tekijät jäävät vammaisten ihmisten ulkopuolelle kuten, parvekkeet, terassit, saunat ja vaatekomerot. Niihin ei tarvitsisi olla esteetöntä pääsyä! Ihminen, jonka on vaikea liikkua ja päästä ulos ei tarvitsisi päästä edes omalle parvekkeelleen. Näin voi kirjoittaa vain arkkitehti joka on kaukana ihmisten elämästä.

Raportti sanoo, että asuntoon liittyvän terassin voi rakentaa vain siten, että sinne ovat portaat. Kuitenkin Helsingissä on useita esimerkkejä missä terassille on esteetön pääsy. Silloin alempi kerros on tehty hieman korkeammaksi tai terassi osa rakennusta on rakenteellisesti erillään muusta talosta.

Pientalojen kohdalla minimivaatimus on se, että asuntojen ensimmäiseen kerrokseen on esteetön pääsy. Tämä ei toteudu juuri missään. Kynnys ry teki Vaasan kaupungin rakennusvalvonnasta poliisille tutkintapyynnön, koska asuntomessualueella ei ollut esteetöntä sisäänkäyntiä yhteenkään pientaloon. Rakentamismääräykset edellyttävät tätä, mutta kukaan ei piittaa.

Esteettömyysmääräyksiin suhtaudutaan välinpitämättömästi tai vihamielisesti suunnittelijoiden ja virkakunnanpiirissä. On tietenkin myös asioihin myönteisesti suhtautuvia. Helsingin rakennusvalvonta on myönteinen mutta kaupunkisuunnitteluvirasto taasen negatiivinen Eihän kaupunkisuunnitteluvirasto muuten ehdottaisi ’vammaisvapaita’ alueita. Kenellekään ei tulisi mieleen kaavoittaa maahanmuuttajavapaita alueita.

Kalle Könkkölä

Last modified on 17.09.2010 15:09
Kalle Könkkölä

Kalle Könkkölä

E-mail: Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen

Add comment